Освітяни громади продовжують працювати над впровадженням системи безпечного харчування дітей, що заснована на принципах НАССР
27 жовтня 2023 року Уряд України ухвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року. Одна із цілей Стратегії — зробити так, щоб учні не відмовлялися від несолодких напоїв, свідомо обирали овочі, розуміли принципи здорового харчування.
Хтось може сказати, що нині, в період дії воєнного стану, не час дбати про шкільне харчування. Утім, експерти переконані: зміни, які введені в дію з 1 січня 2022 року щодо нових норм та порядку організації харчування в закладах освіти, мають навіть прискоритися. Адже здорове харчування — це те, без чого неможливо сформувати здорове освітнє середовище в Новій українській школі.
Питання забезпечення учнів їжею та напоями, які відповідають сучасним принципам здорового харчування, формування у дітей правильних харчових звичок, основ здорового харчування та здорового способу життя стали предметом розгляду під час проведеного 03 січня 2024 року на базі Родниківського ліцею імені Т.Г.Шевченка семінару-практикуму щодо впровадження системи харчування НАССР. Учасниками семінару стали 64 представники закладів освіти Паланської громади, серед яких були керівники сформованих у школах та дошкільних установах груп щодо впровадження НАССР, медичні сестри та кухарі. Працівники закладів освіти мали змогу ознайомитися із харчовим законодавством України, отримати теоретичні знання та практичні навички щодо розуміння та застосування принципів НАССР, належного оформлення документації, обговорити нюанси, на які варто орієнтуватися у процесі зміни системи харчування дітей.
Щиру вдячність за проведення навчання висловлюємо начальнику Уманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Ларисі Качановій, заступнику начальника управління – начальнику відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Уманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Валентині Ковбасюк, заступнику начальника управління – начальнику відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Уманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Оксані Байді.
Окремі слова дяки за гостинність, організацію місця проведення семінару-практикуму та смаколики висловлюємо колективу Родниківського ліцею імені Т. Г. Шевченка, який очолює Олександра Слупіцька.
Наразі наше завдання — не модернізувати кухні, замінити обладнання і прибрати або додати щось до меню. Громада прагне зробити так, щоб якомога більша кількість дітей мала доступ до здорової їжі. А найголовніше, щоб наші діти свідомо обирали не фастфуд і снеки, а овочі, фрукти й ту їжу, яка допоможе їм вирости здоровими. І робити це потрібно як у закладах освіти, так і вдома.