КИМ ЗАТВЕРДЖУЄТЬСЯ ТА РЕГУЛЮЄТЬСЯ РОЗМІР ПЛАТИ ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ?

Дата: 16.05.2023 11:25
Кількість переглядів: 207

Фото без описуГраничний розмір плати встановлюється відповідно  до   постанови Кабінету Міністрів України №808 від 21.08.2019р.  зі змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ № 928 від 01.09.2021р. Її граничний розмір згідно даної Постанови не може перевищувати:

– з 01.01.2022р.  централізоване водопостачання – 35,19 грн.,  централізоване водовідведення – 35,19 грн.;

– з 01.07.2022р.  централізоване водопостачання – 36,88 грн.,  централізоване водовідведення – 36,88 грн.;

– з 01.12.2022р.  централізоване водопостачання – 38,07 грн.,  централізоване водовідведення – 38,07 грн.;

     Розмір плати за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом по підприємству та визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на 1 абонента/міс.

     Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому не затверджується органом місцевого самоврядування.

     До повноважень органів місцевого самоврядування належать встановлення цін/тарифів на комунальні послуги відповідно до п.3 ст.4 Закону України  «Про житлово-комунальні послуги».

     Комунальні послуги (відповідно до п.2 ч.1 ст.5 Закону України  «Про житлово-комунальні послуги») – це послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, послуги централізованого водопостачання та/або водовідведення, поводження з побутовими відходами.

ЯКИЙ МЕХАНІЗМ  НАРАХУВАННЯ І СПЛАТИ АБОНЕНТСЬКОЇ ПЛАТИ?

      Абонентська плата нараховується щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців в квартирі та спожитої води.

     Абонентська плата сплачується незалежно від користування послугою. Навіть якщо абонент місяць не користувався водою, то рахунок за неї прийде з нульовими показниками, а абонплату прийдеться сплатити, яка в платіжному документі  виділяється в окрему графу.

     Розрахунковим періодом для оплати є календарний місяць. Термін оплати аналогічний послугам з централізованого водопостачання та водовідведення.  Кошти споживачами сплачуються на один банківський рахунок разом з послугами централізованого водопостачання та водовідведення.

     Для абонентів КП “БЛАГОДАР” плата за абонентське обслуговування з 1 травня 2023 року на одного абонента становитиме 25 гривень:

–  централізоване водопостачання – 25 грн. (без ПДВ);

У випадку несплати  плати за абонентське обслуговування, може бути:

– обмеження або припинення надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення;

– відмова у призначені субсидії;

– зміна порядку нарахування пільг з оплати комунальних послуг;

– нарахування пені;

– стягнення заборгованості у судовому порядку.

ЩО ВКЛЮЧАЄТЬСЯ ДО  ПЛАТИ  ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ КП «БЛАГОДАР» НА 2023 РІК?

–  абонентский супровід (здійснення обліку обсягу спожитих послуг, нарахування плати за спожиті послуги, переоформлення особових рахунків, реєстрація приладів обліку у споживачів, обробка отриманої інформації про показники лічильників, програмне забезпечення для ведення обліку нарахувань);

   –   друк та доставку квитанцій;

   –  оплату послуг банків та інших установ з приймання та перерахування коштів споживачів (у разі укладання договору з банком);

   – звірку даних, виготовлення довідок на продаж і т.п;

    – інформування управлінь соціального забезпечення;

     Дані витрати не включаються при розрахунку діючих тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення відповідно до пункту 24 Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого КМУ № 869.

Відповідаємо на запитання: ЯКИМИ ЗАКОНАМИ ПЕРЕДБАЧЕНА ПЛАТА ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ                                                  

Закон України «Про житлово-комунальні послуги».

Постанова КМУ № 690 (зі змінами), якою затверджені нові «Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення» та Типові договори про надання послуг.

Постанова КМУ № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньо будинкових систем про надання комунальних послуг » Постанова КМУ № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги».

ЩО ТАКЕ ПЛАТА  ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ?

   Відповідно до п.11 ч.1 ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (зі змінами внесеними відповідно до Закону №1060) – це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних  з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь