«Якщо хочете виростити дитину щасливою, то виростіть її здоровою» - під таким гаслом 2 листопада 2021 року відбувся семінар – практикум «Абетка шкільного харчування», організований в межах реформування системи шкільного харчування відділом освіти, ку

Дата: 04.11.2021 10:12
Кількість переглядів: 491

Фото без описуРеформа шкільного харчування впроваджується за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Старт цієї реформи в Україні запланований із 1 січня наступного року. Вона передбачає поєднання трьох основних глобальних змін: системи, культури та звички здорового харчування.

На заході були присутні:

- сільський голова Паланської сільської ради Руслан Яремчук, -начальник Уманського управління Головного управління

Держпродспоживслужби Лариса Качанова,

-начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Наталія Сарніцька, -директори шкіл, кухарі та представники батьківських комітетів.

????Метою заходу було ознайомлення з новим шкільним меню за рецептурним збірником Євгена Клопотенка.

?Кожен етап семінару був спрямований на удосконалення забезпечення школярів раціональним, повноцінним, безпечним та корисним харчуванням з метою збереження їх здоров’я.

????З вітальним словом до присутніх звернувся сільський голова Руслан Яремчук, який привітав учасників семінару та наголосив, що впровадження нового меню – це комплексна робота відповідальних за харчування у закладах освіти, кухарів та батьків, адже діти повинні отримувати якісну, смачну та поживну їжу.

?Далі учасники семінару-практикуму переглянули фільм про приготування трьох страв за рецептами Є. Клопотенка, який був знятий у Родниківському ліцеї ім. Т.Г.Шевченка, де харчоблок відповідає вимогам сучасності.

?У ході семінару-практикуму відбулась дегустація 33 страв, приготовлених за рецептурами шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Кожен навчальний заклад творчо підійшов до приготування та презентації страв. Кухарі розповідали про технологію приготування, рекламували свої страви, пригощали гостей.

?Після дегустації учасники семінару-практикуму розглянули актуальні питання реформування системи шкільного харчування в закладах загальної середньої освіти Паланської громади, а також відбулось жваве обговорення страв за збірником Євгена Клопотенка, які були продегустовані.

?Начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Наталія Сарніцька розповіла про принципи здорового харчування, про складові харчових продуктів, проаналізувала виконання норм харчування дітей у ЗЗСО громади та ознайомила учасників зібрання з результатами анкетування учнів щодо страв, які їм пропонують у шкільній їдальні.

?Начальник Уманського управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Лариса Качанова ознайомила учасників семінару з Концепцією ВООЗ щодо здорового харчування. Вона також назвала актуальні проблеми, які обумовили реформування шкільного харчування: показники здоров’я дітей, фактори ризику «шкільного середовища», результати опитування учнів, батьків, вчителів щодо організації та стереотипу харчування, перевірок та інспектувань харчоблоків та організації харчування в закладах загальної середньої освіти, впровадження системи НАССР, гігієнічні вимоги до харчоблоків освітніх закладів.

? Досвідом роботи поділилися директори Родниківського ліцею ім. Т.Г.Шевченка Олександра Слупіцька та Кочубіївської гімназії Алла Кисіль.

?Всім учасникам семінару-практикуму були роздані інформаційні буклети з корисними порадами щодо організації харчування дітей.

????Дякуємо всім, хто долучився до проведення семінару-практикуму. Особлива подяка старості с. Краснопілка Усатюк Т.Ю., депутату Паланської сільської ради Карачуну П.В. та керуючій рестораном в с. Краснопілка Карачун С.В. за надання затишного приміщення, за допомогу та гостинність.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь